ME/CFS Nivåer / Grader


Man pratar mycket om hur olika sjukdomen beter sig för oss sjuka. För att kunna beskriva och förstå de olika graderna har man delat in sjukdomen i olika nivåer. Viktigt att tänka på att detta är begränsningar i aktivitetsförmågan och inte arbetsförmågan. 



Ett exempel: En frisk arbetar 8 timmar per dag och sover 8 timmar, detta ger 8 timmar till annan aktivitet. Den som har mild ME har en 50% aktivitetsförmågeminskning vilket innebär att den personen kan vara aktiv i 8 timmar (om vi antar att sömnen är konstant). Det betyder att den personen i teorin skulle kunna arbeta i 8 timmar men då inte göra någonting annat inkl. äta, hygien, toalett eller att göra sig i ordning/klä på sig. Och definitivt inte transportera sig till ett arbete utöver detta. Alltså för att få diagnosen ME med den lindrigaste nivån som finns definierad borde ingen klara att arbeta heltid. (Om man med olika hjälpmedel samt extra vilotid på lediga dagar ändå klarar att arbeta är detta riktigt härligt)




Mild ME/CFS innebär att aktivitetsförmågan halverats jämfört med tidigare, men personen kan fortfarande utföra till exempel hushållsarbete, arbeta eller studera. Det sker dock ofta på bekostnad av fritidssysselsättningar och social samvaro och helgerna går åt till återhämtning.

Måttlig ME/CFS orkar personen knappt lämna hemmet och behöver ofta sova några timmar under dagen.

Svår ME/CFS innebär att personen ligger till sängs större delen av dagen och bara klarar av lätta aktiviteter som att borsta tänderna och att äta. Många drabbas också av allvarliga kognitiva problem.

Mycket svår ME/CFS är personen sängbunden dygnet runt och behöver hjälp med alla dagliga sysslor.

S13 i SBU´s Rapport

Lindrig grad av ME/CFS - Aktivitetsgraden är reducerad till minst 50 % sammantaget i förhållande till före sjukdomen. Patienten kan ta hand om sig själv, utföra lättare hushållsarbete och arbeta men drar då ner på fritidsaktiviteter samt social samvaro och behöver vilodagar och helger för att återhämta sig.

Måttlig grad av ME/CFS - Patienten är för det mesta bunden till det egna hemmet, alla aktiviteter är starkt reducerade och patienten behöver ofta sova några timmar på dagen.

Allvarlig/svår grad av ME/CFS - Patienten är ofta liggande stora delar av dagen, byter mellan säng och soffa. Patienten utför endast lättare aktiviteter som att äta eller borsta tänderna. Många har allvarliga kognitiva problem och använder ofta rullstol.

Mycket allvarlig grad av ME/CFS - Patienten är i princip sängliggande hela dygnet och har behov av hjälp med personlig hygien och med att äta. Patienten är känslig för sinnesintryck och det finns de som är i behov av sondnäring.

s58 i Socialstyrelsens rapport "Översyn av kunskapsläget
för ME/CFS"

Denna klassifikation är tagen av den nyaste klassificeringen av svårighetsgrad
finns i International Consensus Criteria för ME (ICC). 
Carruthers BM, van de Sande MI, De Meirleir KL, Klimas NG, Broderick G, Mitchell T, et al. Myalgic encephalomyelitis: International Consensus Criteria. J Intern Med 2011;270:327-38.

Symptom severity impact must result in a 50% or greater reduction in a patient’s premorbid activity level for a diagnosis of ME. 
Mild: approximately 50% reduction in activity, 
moderate: mostly housebound, 
severe: mostly bedbound and 
very severe: bedbound and dependent on help for physical functions.

Jag vill också påpeka att det har funnits många olika skalor och finns än i dag internationellt. Men eftersom SBU och Socialstyrelsen har tagit fram detta så kommer detta med sannolikhet att bli det som blir tongivande i Sverige. 



Kommentarer

Populära inlägg